Informe Toit
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen transport en distributie

 Als we kijken naar de laatste fase van de logistieke keten, noemen we dat de distributie. Dit is inclusies het laatste transport naar de eindgebruiker. Transport vindt ook plaats eerder in het logistieke proces, denk hierbij aan de aanvoer van halffabricaten of grondstoffen. Transport is ook nodig tussen diverse opslag en overslagpunten in de keten. 

Het aantal afleveradressen bepaald de complexiteit van de distributie. Bij meerdere afleveradressen moeten de lading gesplitst worden over verschillende vrachtwagens. Wanneer ladingen moeten gesplitst en daarna op groep moeten worden gesorteerd is de kans groter dat er wat misgaat in het traject. 

Onder distributie valt meer dan alleen transport. Onder het begrip distributie valt alles tussen voorraad, eindproduct en het afleveren ervan. Dit begint allemaal bij het ordenen en verzamelen van de spullen die nodig zijn en de order voor een specifieke klant klaarmaken. Hierna volgt het verpakken van de producten en deze klaarmaken voor verzending, hiermee bedoelen we een plakbon toevoegen of een adreslabel opplakken. Hierna worden de producten klaargezet op de expeditievloer en zijn ze klaar om bezorgt te worden.  

Tijdens het distributieproces is alles erop gericht om de laadeenheid van de vullingsgraad zo hoog mogelijk te hebben. Dit om de kosten van de transportlevering zo laag mogelijk te houden. Dit heeft weer te maken met de flexibiliteit, het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk in een korte tijd bezorgd wordt.  

De bezorgkosten komen steeds meer centraal te staan in een verantwoorde logistieke afweging, dit heeft te maken met de opkomst van het Transport Management Systemen. Het TMS geeft beslissing ondersteunende informatie wat betreft de inkoop van transportdiensten, de administratieve registratie van transportdiensten en het berekenen van de optimale routes. Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor een TMS-pakket, hiermee kunnen ze de complexiteit van het proces verlagen. Dit heeft natuurlijk te maken met de opkomende technologische ontwikkelen die steeds sneller gaan tegenwoordig. 

http://www.vpd.eu