Informe Toit
Image default
Auto

Een auto leasen: voordelig een nieuwe auto, of een kat in de zak?

VW Transporter lease bij bus leasen 

Rondom het leasen van een auto bestaan veel vragen en onzekerheden. Veel mensen menen dat je bij het leasen van een auto veel geld kwijt bent en dat de kosten totaal niet opwegen tegen het zelf kopen van een auto. De waarheid is echter dat dit verhaal veel genuanceerder ligt. Het leasen van een auto kan namelijk erg voordelig zijn, mits jouw omstandigheden daarop aansluiten.

Stel dat je wilt beslissen wat het voordeligst is, een standaard Opel Astra kopen of leasen? Dan is het om te beginnen belangrijk om de startkosten vast te leggen. Bij leasen zijn die nul euro. Je betaalt namelijk per maand. Bij kopen zijn die ruim 22.000 euro. Vervolgens is het zaak om de maandelijkse kosten te bereken. Bij de meeste leasecontracten zit je vast een huurcontract van vijf jaar, dus zestig maanden. Een gemiddelde leaseprijs ligt rond de 300 euro per maand. Doe je dit keer zestig dan kom je uit op een totaalprijs van 18.000 euro. Daar komt nog bij dat je voor een leaseauto geen verzekeringen, wegenbelasting en onderhoudskosten hoeft te betalen. Toegegeven bij een nieuwe auto liggen de onderhoudskosten meestal niet hoog, maar alles bij elkaar kun je hier toch wel 100 tot 150 euro per maand voor rekenen.

Daarnaast komen de ongeziene kosten, namelijk de afschrijving op de auto. Op het moment dat je een nieuw gekochte auto de garage uit rijdt, dan ben je al minimaal een paar duizend euro kwijt. Bij een lease auto geld dit natuurlijk niet. Daarnaast heb je bij een leaseauto vaak de mogelijkheid om de auto na afloop van de termijn weer om te ruilen voor een nieuwe auto en begint alles weer opnieuw. Bij een zelf gekochte auto ben je toch eigenlijk wel verplicht om deze of met veel afschrijving door te verkopen, of verder op te rijden. Wil je bijvoorbeeld een bestelauto leasen, of een Peugeot partner lease? Dan is dat dus vaak veel voordeliger dan gedacht.

https://www.busleasen.com