Informe Toit
Image default
Woning en Tuin

Wanneer coniferen snoeien en wanneer niet?

Veel mensen hebben de vraag: coniferen snoeien wanneer. Niet iedereen zal het met ons antwoord eens zijn, maar wij zijn van mening dat u uw coniferen kunt snoeien wanneer u maar wilt en zolang het buiten maar niet vriest. Het is daarbij ook niet aan te raden om uw coniferen te snoeien wanneer het buiten snikheet is. Zowel bij het snoeien van uw coniferen in de vrieskou als bij het snoeien van uw coniferen in de hitte met een sterke zon kunt u problemen verwachten. Die problemen kunnen zich uitten in kale plekken in de coniferenhaag, bruine plekken in de coniferenhaag of zelf een coniferenhaag die in zijn geheel zal sterven.

Wanneer kunt u over het algemeen veilig uw coniferen verwijderen?

Om u toch een idee te geven wanneer u uw coniferen het beste kunt snoeien dan kunt u het volgende aanhouden. De beste periode om uw coniferen te snoeien is tussen maart en half juni of tussen half september en half oktober. Indien u in die periode uw coniferen snoeit is de kans op schade aan uw coniferen het minst groot.

Toch kan het zijn dat het tussen maart en half juni een dag bloedheet is en de zon erg vel zal zijn. Een ander uiterste is een dag met vorst tussen half september en half oktober. In beide gevallen is het af te raden om op die dag uw coniferen te snoeien.

Wanneer het bewolkt is kunt u uw coniferen veilig snoeien

Naast de bovenstaande regels is het aan te raden om uw coniferen op een bewolkte dag te snoeien. De coniferen zijn door de bewolking tijdens het snoeien beschermt tegen Uv-stralen. Uv-stralen kunnen er in theorie voor zorgen dat de wonden van de coniferen zouden gaan bloeden waardoor de coniferenhaag een infectie op kan lopen. Om het zekere voor het onzekere te nemen luidt ons advies dan ook om uw coniferen te snoeien wanneer het buiten bewolkt is.

Kan ik zelf mijn coniferen snoeien of moet ik deze klus uitbesteden aan een bedrijf?

Of u zelf uw coniferen kunt snoeien of dat u daarvoor beter een bedrijf in kunt huren is een afweging die wij niet voor u kunnen maken. U kunt dit zelf het beste bepalen. Om te bepalen of u het snoeien van uw coniferen zelf wilt uitvoeren of dat u deze klus wilt uitbesteden kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:

  • Heb ik ervaring met het snoeien van coniferen?
  • Kan ik mijn coniferenhaag snoeien zonder dat ik deze beschadig?
  • Heb ik de juiste materialen, zoals een (elektrische) heggenschaar, handschoenen, trap, veiligheidsbril, verlengsnoer, vuilniszakken en bedekkende kleding in huis?
  • Heb ik tijd om mijn coniferen te snoeien?
https://www.vergelijkhoveniers.nl