Informe Toit
Image default
Eten en drinken

Sterke drank is sterk wanneer het 15% of meer volumepercentage heeft

Als je aan sterke drank denkt denk je al snel aan alcoholische dranken met een hoog alcohol percentage. Eerst kon je in Nederland op je 16e alcoholische dranken kopen en op je 18e mocht je sterke drank kopen. Tegenwoordig moet je voor alle alcoholische dranken 18 zijn om het te kunnen kopen.

Wanneer is een alcoholisch drankje sterke drank? In Nederland is een alcoholisch drankje met een volumepercentage van 15 procent of meer sterke drank. Dranken met een alcoholpercentage van minimaal 15% mogen ook alleen bij een slijterij worden verkocht, met een uitzondering van port, sherry en vermout. Zwak alcoholische dranken zoals bier en wijn mogen wel gewoon in een supermarkt worden verkocht. Er zijn plannen om ook de port, sherry en vermout uit de schappen te halen van supermarkten, zodat alle sterke drank alleen nog verkocht wordt in slijterijen. Dit onder andere in verband met de leeftijdsgrens.

Er is een top 10 met de dranken met het hoogste alcoholpercentage. Op 10 staat absint, hier kan een alcoholpercentage van 70% in zitten, vroeger kon je gaan hallucineren van dit drankje door een hoeveelheid thujon. Op 9 staat Chartreuse, dit is een kruidenlikeur gemaakt van 130 verschillende planten de sterkste is elixir végétal de la Grande-Chartreuse hier zit een alcoholpercentage van 71% in. Op 8 staat Bacardi 151, normale Bacardi heeft een alcoholpercentage van rond de 40%, maar in de Bacardi 151 zit een alcoholpercentage van 75,5% in veel landen is deze variant verboden, maar in Nederland gewoon te koop. Op 7 staat de Inner Circle Rum, hij is te vergelijken met de Bacardi 151, maar in de Inner Circle Rum zit een net iets hoger alcoholpercentage hier zit 75,9% in. Op 6 staat Devil Springs Vodka, de vodka die we kennen uit Rusland en Polen heeft een percentage van 40%, maar in Amerika bedachten ze om een Vodka op de markt te brengen met een alcoholpercentage van 80%. Op 5 staat Stroh rum, dit is een zeer sterke rum uit Oostenrijk, het is verkrijgbaar als stroh 38, stroh 60 en stroh 80 hier zit dus 80% alcohol in. Op 4 staat Poitin 1661, dit is een traditioneel iers drankje, door het hoge alcoholpercentage is het jarenlang verboden geweest, in Pointin 1661 zit een alcoholpercentage van 90%. Op 3 Everclear hier zit een alcoholpercentage van 95% in. Op 2 staat Cocoroco met een percentage van 96%. En op nummer 1 staat Spirytus Stawki met een alcoholpercentage van 96%.

https://www.horecagoedkoop.nl/goedkope-sterke-drank