Informe Toit
Image default
Media

Gossip door de eeuwen heen

Een kenmerk van ons mensen is dat we altijd heel nieuwsgierig zijn. We willen weten wat er in de wereld om ons heen gebeurt, we willen weten waar rampen gebeuren, we willen weten of die bekende acteur in een nieuwe film speelt, we willen weten wie er zwanger is, we willen weten of er een schandaal is in het koningshuis. Om die nieuwgierigheid te bevredigen, hebben we op de eerste plaats het roddelnieuws. We lezen, luisteren, bekijken en verzinnen zelf het roddelnieuws en soms kom je er ook zelf in voor. Er zijn veel manieren waarop deze sappige gossip door de eeuwen heen verspreid is. In dit artikel neem ik je mee op reis door de eeuwen van gossip, royalty nieuws en showbizz nieuws.

 

We beginnen als eerste met de indianenstammen die in Zuid en Noord Amerika leefden. Zij schreven niets op, maar communiceerden met een breed scala aan rook signalen en geluiden. Zo konden ze dus aan elkaar doorgeven waar de vijand zat, maar ook wie er met wie was vreemdgegaan. Het was dus zeer multifunctioneel.

We gaan nu over de oceaan en komen aan in het oude Rome. Daar hadden de meeste mensen geen WC in hun huis, dus ging iedereen naar de gemeenschappelijke latrines. Dit was een hele sociale plek, je zat er lekker met zijn allen. Je ging in het oude Rome niet alleen naar de WC om te poepen, maar dus ook om te roddelen.

We tijdrijzen nu door naar de late middeleeuwen. Toen in 1459 de drukpers werd uitgevonden, konden de laatste roddels ook verspreid worden op papier. Zo kon je ook de roddels lezen van mensen uit andere streken en jouw schandalen met die van hen vergelijken.

Tot slot komen we nu aan in onze eigen tijd, de 21e eeuw. Wij houden nog steeds onverminderd veel van roddels en we hebben ook een manier om ze heel makkelijk te verspreiden: social media en het Internet. Iedereen kan daar wat op zetten, dus het is steeds moeilijker de waarheid te onderscheiden. Maar ja, dat is tenslotte ook niet het doel van roddels.

https://www.showbizz24.be/