Informe Toit
Image default
Winkelen

Goed gekleed op werk

Veel bedrijven en organisaties verwachten van hun werknemers dat zij op een bepaalde manier gekleed gaan. Het is voor de meeste mensen logisch dat je niet op je werk aan komt zetten gekleed in een joggingpak, of op slippers. Maar waar het op een (hoge)school of universiteit helemaal prima is om te verschijnen in spijkerbroek en sneakers, is dat voor veel bedrijven en organisaties ook in strijd met de kledingetiquette. Wellicht kan je wel wat tips gebruiken over hoe je het best gekleed kan gaan op het werk. Deze blog is toegespitst op vrouwen. Hou in gedachte dat elk bedrijf of organisatie anders is, en dus ook andere (ongeschreven) regels rondom kleding hanteert.

Net hoeft niet saai te zijn!

Net gekleed gaan staat niet gelijk aan een zwart of donkerblauw mantelpak en that’s it. Je kunt best wat kleur toevoegen aan je outfit. Combineer een zwarte jurk bijvoorbeeld met gekleurde hakken, of een grijs pak met een lichtblauw shirt en subtiele oorbellen. Hou het trouwens wel rustig met de accessoires. Te veel glitters en grote kettingen kunnen als onprofessioneel of zelfs ordinair worden gezien. Een andere belangrijke tip om professioneel gekleed te verschijnen is een mooie mantel of trenchcoat, het liefst van wol. Wederom hoeft dit geen effen zwarte of grijze jas te zijn. Het kan in welke kleur dan ook. Wat wel af te raden is, is een spijkerjas vol met patches of een leren jasje. Sowieso ziet een korte jas er al gauw minder chique uit. Wissel ook de rugzak die je in je studententijd droeg in voor een aktetas, of handtas. Wederom kan deze in allerlei kleuren. Het hangt er ook vanaf voor welke werkgever je werkt natuurlijk. Als je lange afstanden moet lopen, kan een rugzak juist weer essentieel zijn.

Goede schoenen

Een belangrijk advies; investeer in een goed paar schoenen! Kwaliteit is van groot belang. Je kunt niet lopen op schoenen met afgebladderde lak, of een afgesleten hak. Dat is gewoonweg niet professioneel. Daarnaast is een schoen van goede kwaliteit ook professioneler. Een veilige keuze is een pump. Voor een barbecue of feestje na werk, kan je wel gewoon gaan voor sneakers. Als je het belangrijk vindt om er ook in de vrije tijd kwalitatief goede schoenen te dragen (lijkt me wel), kun je gaan voor bijvoorbeeld een Phillippe Model‌‌. Dit zijn sneakers, maar niet per se overduidelijk gemaakt om mee te gaan sporten. Deze sneakers zijn kwalitatief goed. Je hoeft ze dus niet na een paar maanden weer in te leveren voor een ander paar. Daarnaast is elk paar van deze schoenen handgemaakt, wat de sneakers net even die persoonlijke touch geeft.