Informe Toit
Image default
Banen en opleidingen

Worden technische vaardigheden overschat?

recruitment

Advies CTO van Amazon

Dit is onze free vertaling van een verhaal door Dave Anderson, CTO van Amazon. Verder van de eerste persoon.

Ik ging de vergaderruimte binnen waar het interview zou plaatsvinden. En toen rende een jonge energieke man (laten we hem Chen noemen) naar me toe en schudde de mijne met beide handen. Hij kwam voor een sollicitatiegesprek voor de functie van softwareontwikkelaar.

‘Hallo, ik ben Chen! Ik ben erg blij je te ontmoeten,’ zei hij ook geanimeerd.

Tijdens het interview verbaasde Chen me met zijn enthousiasme. Hij stond open voor feedback, stelde verhelderende vragen en bleef buitengewoon optimistisch. Dit opgewekte humeur was indrukwekkend, omdat hij het niet goed deed met mijn ontwikkelingstaken.

Tijdens de laatste 5 minuten, wanneer de kandidaat vragen kan stellen, heeft Chen er zoveel opgegeven dat ik de timing van het interview zelfs een beetje heb verlengd. De kandidaat heeft laten zien dat hij perfect weet hoe het bedrijf van Amazon werkt, wat de geschiedenis van ons bedrijf is, en dat hij bereid is veel moeite en energie te investeren om een ​​succesvolle werknemer te worden.

Toen we, samen met andere interviewers, een briefing maakten over de resultaten van het interview, was iedereen het erover eens dat Chen niet voldeed aan onze vereisten op alle technische indicatoren (ontwerp, programmeren, algoritmen), maar zijn enthousiasme, energie, zelfkritiek over zijn hiaten in kennis en de bereidheid om constructieve feedback te accepteren en te verbeteren werd gewonnen.

Na honderden sollicitatiegesprekken bij Amazon te hebben gedaan, heb ik alle soorten kandidaten gezien. Inclusief alle soorten mensen die zijn ingehuurd.

Wanneer kandidaten zich voorbereiden op sollicitatiegesprekken bij een bedrijf als Amazon, Facebook, Google of Apple, richten ze zich bijna altijd op de functionele aspecten van de baan. Kandidaten voor ontwikkelaarsposities besteden uren aan het herhalen van onderwerpen die meestal worden gevraagd in technische interviews. Ontwerpers brengen dagen door met het bouwen van hun ideale portfolio’s met al het UX-werk dat ze hebben gehad.

Soft skills vereisen niet dezelfde voorbereiding, maar zijn even belangrijk voor een succesvol sollicitatiegesprek. Kan een kandidaat laten zien dat hij in deze specifieke functie carrière wil maken? Begrijpt hij hoe het bedrijf waar hij lid van wil worden is geregeld. Wordt hij een goede collega, en niet alleen een goede uitvoerder van taken?

Medewerkers met ontwikkelde soft skills kunnen het hele team beïnvloeden. Ze dragen niet alleen bij aan het gemeenschappelijke doel, maar vermenigvuldigen ook de inspanningen van hun collega’s.

Ik heb honderden mensen zien falen bij Amazon-interviews, en 80% van de mislukkingen was te wijten aan onderontwikkelde soft skills. Zulke kandidaten falen omdat ze niet weten hoe ze naar hun collega’s moeten luisteren, niet weten hoe ze op kritiek moeten reageren en niet klaar zijn om aan zichzelf te werken.

Een goed ontwikkeld team met mensen met verschillende vaardigheden is veel waardevoller voor het bedrijf dan een medewerker met geavanceerde technische vaardigheden. Zelfs een onrealistisch getalenteerde en professionele kerel zal niet in de buurt kunnen komen van de waarde die een teamlid toevoegt, die iedereen bij elkaar brengt en iedereen motiveert om in de goede richting te gaan.

Ontbrekende functionele vaardigheden kunnen snel worden verworven – aanvullende cursussen, literatuur en oefening zijn voldoende. Het is veel moeilijker om iemand te leren niet beledigd te zijn als iemand hem vertelt dat de code niet perfect is of dat het projectplan geen belangrijke mijlpalen omvat. Helaas ben ik geen succesvolle voorbeelden tegengekomen van mensen leren empathie te tonen.

Over het algemeen moet de kandidaat de tijd hebben om zijn soft skills te demonstreren tijdens het interview. Laat zien dat hij niet alleen een bekwame arbeider zal zijn, maar ook een collega om comfortabel mee samen te werken. Laat zien dat hij niet alleen technische problemen kan oplossen, maar ook de productiviteit van de mensen om hem heen zal beïnvloeden.

Trouwens, tijdens de briefing na het interview van Chen waren we het erover eens dat hij technische vaardigheden ontbeerde, maar we spraken unaniem uit dat we graag met hem zouden werken. Chen kreeg zijn aanbod en werkte jarenlang bij Amazon. Hij werd verschillende keren gepromoveerd op de carrièreladder en hij heeft herhaaldelijk aan iedereen laten zien dat zijn enthousiasme en ontwikkelde soft skills de sleutel zijn tot succes op lange termijn.

job consultancy

https://www.globalrecruitment.info/