Informe Toit
Image default
Aanbiedingen

Roalter Wind

De wind waait weer in Raalte!

 

In december 2010 viel de eerste Roalter Wind op de mat in Raalte, de hoofdstad van Salland. Roalter Wind is een onafhankelijk periodiek dat in woord en veel beeld laat zien hoe het met Raalte en haar bewoners is gesteld vandaag de dag. De Roalter Wind is een uitgave van Het Communicatiegilde, een samenwerkingsverband in de reclame en communicatie sector. Inmiddels wordt de Roalter Wind huis aan huis verspreid in de gehele gemeente Raalte in een oplage van 18.000 stuks. Sinds de gemeentelijke herindeling moet Raalte zich meer en meer de kritiek laten welgevallen van de omliggende dorpen die nu ineens bij Raalte horen. Raalte die in maart 1994 de eerste Gouden Eikel binnensleepte is een makkelijk doelwit voor de buurtdorpen. Het dorp heeft grootstedelijke aspiraties maar is in de kern erg dorps en tamelijk behoudend. Het team van de Roalter Wind, waarvan er velen niet in Raalte wonen zagen wel brood in dit sentiment en hadden direct een titel voor het nieuwe blad. De Roalter Wind, ‘de glossy die nite glimt’ is een heus magazine. Het blad heeft een dikke matte kaft en de inhoud is op glossy papier. Alle redactionele artikelen zijn in zwart-wit en de advertentiepagina’s zijn full-colour. Op de zwart-wit pagina’s worden de kleuren van Raalte, geel en rood als steunkleuren ingezet. Het blad heeft een rechte gelijmde rug. Vanaf het eerste nummer levert de fotograaf van Vincent Hartman Fotografie al het fotowerk. De veelzijdigheid van de fotograaf Raalte komt hier goed van pas, want de gevraagde diciplines zijn nogal divers. Op de cover prijkt steevast een karakter portret van een bekende Raaltenaar waar de tekstschrijver van Het communicatiegilde een diepteinterview mee heeft. In de eerste nummers werden groepen scholieren gevolgd die door weer en wind op de fiets naar Raalte kwamen. Dit leidde tot zeer sfeervolle foto’s in alle vroegte en soms in het pikke donker en snerpende vrieskou. Ook ging er steeds een reportage team ‘op reis’ naar een van de buurtdorpen na eerst advies te hebben ingewonnen bij de lokale VVV. Ieder kwartaal werden er dus een aantal pagina’s gewijd aan een buurtdorp, hetgeen de populariteit van het blad verder vergrootte. Terugkerend ieder kwartaal zijn de pagina’s in de rubriek ‘Roalter Next Top Model’ veelal gesponserd door mode bedrijven, kachel en badkamerspecialisten en een meubelzaak. Hier kan de fotograaf zijn kunsten laten zien op het gebied van fashion en lifestyle fotografie.

 

In de laatse 4 nummers van de Roalter Wind is er steeds een artikel over een jonge getalenteerde sporter uit de gemeente Raalte die onderweg zijn naar de wereldtop op het gebeid van BMX rijden, trampoline springen, judo en wielrennen. De gestilleerde en geensceneerde actiefoto’s die dit opleverde zijn een welcome afwisseling van de reguliere sportfotografie.

 

De laatste Roalter Wind

 

Ondanks het enthousiasme en de energie die Het Communicatiegilde in het blad heeft gestoken bereiden we ons tijdens het schrijven van dit artikel voor op het laatste nummer van ons geliefde blad. Het blad richt zich op de adverteerde die thematisch en strategisch communiceerd en daar zijn er te weinig van in Salland. Het blad is duidelijk te hoog gepositioneerd voor dit landelijk gebied. In omringede steden als Zwolle en Deventer is zelfs nog niet zo’n blad van dit kwalitatieve niveau. Helaas wil Het Communicatiegilde niet langer meer de verliezen dragen. 

 

Vincent Hartman Fotografie op de kaart

 

De energie die de van orgine Zwolse fotograaf van Vincent Hartman Fotografie in het blad heeft gestoken heeft de fotostudio wel duidelijk op de kaart gezet en behalve vanuit Zwolle en Heino, komen er ook veel Raaltenaren naar de studio. Ook is de fotograaf geen onbekende meer bij het lokale bedrijfsleven, de doelgroep van de fotostudio. Bijkomend voordeel van het exclusief fotograaf zijn van een dergelijke uitgave is de verscheidenheid aan fotografische opdrachten. Documentaire fotografie is niet de core business van de fotograaf en de onderwerpen lenen zich ook niet voor vrij werk. Het was dan ook een verassende ervaring om iedere keer weer enthousiast te zijn over het fotografische resultaat van dergelijke missies. 

 

 Op de website vind u bij de Gallery Redactioneel de meeste zwart-wit foto’s uit de RoalterWind. De foto’s van de rubriek ‘Roalter Next Top Model’ vind u in de Gallery Reclame. Veel kijkplezier !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.studiovhf.com/blog/roalter-wind