Informe Toit
Image default
Aanbiedingen

Interieurfotografie

Interieurfotografie is een vak apart!

 

Op de terugweg van een interieur klus kreeg de fotograaf een telefoontje van een van zijn belangrijkste opdrachtgevers voor interieurfotografie. Het reclamebureau waar hij mee werkt had een van de fotografen waar zij mee werken gevraagd een foto van een pand te maken. De betreffende collega is een niet onverdienstelijk portretfotograaf en een van de betere fotografen van Oost-Nederland. De foto van het pand werd echter niet goed genoeg bevonden. De opdrachtgever adviseerde het reclamebureau contact op te nemen met de fotograaf van Vincent Hartman Fotografie. Nu moet ik zeggen dat ik mijn petje afneem voor de platen die hij maakt, maar als je niet getriand bent in fotografie van architectuur en interieur wordt het wel lastig. 

Bij portretfotografie heb je een enorme vrijheid in keuze van standpunt en tot op zekere hoogte ook brandpunt. Bij het fotograferen van een interieur of een exterieur is die vrijheid over. Het brandpunt is bijna altijd groothoek tot standaard en invoerende lijnen en vlakindeling bepalen het camera standpunt. Opdrachtgevers in de interieurfotografie en vastgoed verwachten bovendien dat hun zorgvuldig loodrecht geplaatse wanden, muren of meubels ook op de foto recht blijven. Voor een pand kan dat betekenen dat de camera aanzienlijk hoger geplaatst moet worden dan een normale kijkhoogte. ook moet de camera 100% waterpas staan. Verticale verstelling van lensdelen tijdens de opname doen dan de rest. Deze foto van de Kop van Salland is een goed voorbeeld.

De fotograaf van StudioVHF is opgeleid aan de fotoacademie in het werken met de technische camera. Het zogenaamde ‘onthoeken’ was een veelvuldige opdracht. Ook camerastantpunt en horizontaal perspectief moest geoefend worden. Veel collega’s kennen de ‘kubus’ oefening. Een onbekleed frame van een kubus moest recht en symmetrische gefotografeerd worden. Vincent Hartman had zo’n foto in no-time klaar. Het herkennen van vergelijkbare situaties in de alledaagse praktijk van interieurfotografie en architectuurfotografie is echter andere koek! 

In hetzelfde telefoongesprek kwam echter ook kritiek op recent geleverde interieurfoto’s naar boven. De ervaren commercieel manager wist slim de juiste sfeer te kweken voor wat opbouwende kritiek. Daar kunnen veel creatieve professionals nog veel van leren! In een zeer drukke winkel in het westen van Nederland is gekozen voor een hoog standpunt om nog enigzins een overzicht van de winkel te kunnen weergeven. Daar de winkel ook nog klein was is gekozen voor een behoorlijke groothoek met verticale hoekverstelling. De combinatie was duidelijk teveel van het goede, zo erkent de fotograaf van StudioVHF. In de nabewerking is het effect nog enigzins ongedaan te maken, maar dit gaat wel ten koste van het totaalbeeld en resolutie. Bij complexe fotografie als interieurfotografie worden soms de verkeerde beslissingen genomen, ook na jaren ervaring. Ook hier houd het leren nooit op!

 

In de gallery interieurfotografie kunt u veel voorbeelden van interieur foto’s zien. Veel kijkplezier! 

 

 

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie/