Verschillende soorten paardrijzadels
Een zadel is een ondersteunend voorwerp op de rug van een dier, om het te kunnen berijden. Rijzadels worden gemaakt van leder of kunstleder. Onderdelen ervan kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of metaal.
Vaste onderdelen van een rijzadel zijn:
Bijbehorende losse onderdelen van het zadel zijn:
De verschillende soorten zadelsEr zijn verschillende soorten zadels. Een veelzijdigheidszadel wordt voor meerdere disciplines gebruikt. Een veelzijdigheidszadel is verkrijgbaar in 3 verschillende klasse’s: veelzijdigheid, veelzijdigheid dressuur en veelzijdigheid springen.
Wanneer je discipline ligt in de dressuur kun je het beste voor een dressuur zadel of veelzijdigheidszadel – dressuur gaan. Een dressuurzadel heeft een langer knieblad waardoor je met een ‘lang been’ en een rechte zit netjes kunt rijden. Een dressuurzadel heeft langere singelstoten, dit dient in combinatie met dressuursingels gebruikt te worden. Een dressuursingel is een korte singel met leer, bont of synthetisch materiaal. Vaak zijn de dressuursingels atomisch gevormd of in een rechte lijn. De gespen die aan de singel bevestigd zijn kun je aan het zadel vast maken en bestaan uit leer of elastiek. Een singel met elastiek is prettiger voor het paard wanneer je het aansingeld. Voor acties op singels, zadels, dekjes, dekens, laarzen, jodphurs, caps, ruitersportkleding of andere paardrijproducten kijk eens hier »» goedkope paardrijkleding ««
In de discipline springen kun je het beste voor een springzadel of veelzijdigheidszadel gaan. Een springzadel heeft een korter knieblad en is vaak ook een stuk kleiner dan een dressuur zadel. Een springzadel heeft dikkere kussens waar je je knie makkelijker in kunt leggen, dit zorgt voor ondersteuning wanneer je springt en van het zadel los moet komen. Onder het zweetblad zitten 2 kussens, in de knieholte en aan de ‘voorkant’ van de knie. Ook worden springzadels veel gebruikt in de samengestelde wedstrijden (cross/eventing). In de samengestelde wedstrijden (cross) is het gebruikelijk om de cross in verlichte zit te rijden (staan tijdens de galop). Met een springzadel kun je makkelijker je evenwicht behouden en steun zoeken in de kniekussens.
In het western rijden zijn er westernzadels, deze geven je een diepe en vaste zit. Bij een westernzadel zit je ‘vastgeplakt’ aan het zadel waardoor je makkelijker met je benen kunt rijden en de verrichtingen voor het western rijden optimaal kunt uitvoeren. Zadels komen in verschillende maten kwa boom, diepte en inch. De inches geven aan hoe groot het zitvlak is (het gedeelte waar je op zit) en de diepte is de zit die de ruiter nodig heeft in het zitvlak. De boom hangt af van je paard. Hoe groter je paard is in de rug (breedte en hoogte) hoe groter de inch moeten zijn. Wanneer je het juiste zadel hebt aangeschaft is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je een paar moet opzadelen. Hieronder een video over het opzadel van een paard:
|
https://123ruitersport.nl/paard/zadels-singels.html |