Informe Toit
Image default
Mode en Kleding

Bedrijfskleding

Niet ieder beroep is hetzelfde. Er zijn genoeg banen waar je niet voor hoeft te leren, terwijl er ook zat beroepen zijn waar je jarenlang voor moet studeren. Ook is er heel wat verschil in de eisen waar je als persoon aan moet voldoen en welke kleding je moet dragen. Als je een beroep hebt waar je niet in contact komt met eventuele klanten en je geen werkzaamheden verricht waar je enige bescherming voor nodig hebt, kun je in principe dragen wat je wilt. Bedrijfskleding is in dit geval niet nodig, als je ten minste niet in contact komt met mensen waar je er netjes voor uit moet zien. Bij andere beroepen is dit echter wel het geval, en hier is bedrijfskleding voor nodig.

Verschillende soorten bedrijfskleding

Er zijn verschillende soorten bedrijfskleding, die ook verschillende functies hebben. Als eerste is er de beschermende functie. Iemand die in de bouw werkt, heeft bijvoorbeeld bedrijfskleding nodig die het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden. Dit kunnen stukken puin zijn, maar ook stof en hitte. De bedrijfskleding van een bouwvakker is dan ook vaak stevig en heeft verstevigde knieën. Ook is een helm onderdeel van de outfit om het hoofd te beschermen tegen stoten en eventueel vallende objecten. Daarnaast moet de kleding opvallend zijn: dit is een andere functie die bedrijfskleding kan vervullen. Een bouwvakker werkt, net als bijvoorbeeld een medewerker van de gemeentelijke plantsoendienst, op plaatsen waar verkeer langs kan komen. Om goed op te vallen bevat de kleding dan ook reflecterende strepen en opvallende kleuren. Dit zorgt ervoor dat de drager beter te zien is en er een kleinere kans is op ongelukken.

Uniformiteit

De laatste belangrijke functie die bedrijfskleding kan vervullen is uniformiteit. Dit houdt in dat verschillende dragers van de kleding er hetzelfde uitzien. Dit is vaak het geval als meerdere mensen dezelfde of een soortgelijke functie bekleden. Het belangrijkste doel van uniformiteit is duidelijkheid richting de klanten. In een supermarkt of restaurant dragen alle medewerkers meestal hetzelfde of een soortgelijk uniform, waardoor de klanten goed kunnen zien wie er in het bedrijf werkt en wie gewoon een klant is. Dit zorgt ervoor dat klanten eerder vragen stellen, waardoor de omzet hoger wordt. Bedrijfskleding kan dus verschillende functies hebben, en het is ook mogelijk dat de kleding meerdere functies tegelijkertijd vervult. In een restaurant moeten de medewerkers er bijvoorbeeld allemaal hetzelfde uitzien, moeten ze opvallen én worden ze door middel van werkschoenen beschermd tegen uitglijden.

http://www.bedrijfskledingtotaal.nl/